Jaarthema

Wat is een jaarthema?

Elk jaar kiest Scouts en Gidsen Vlaanderen een onderwerp uit dat extra aandacht verdient. Dat kan een belangrijk scoutsthema zijn, maar ook een belangrijk thema in de wereld.

Van kapoenen tot leiding, iedereen doet zijn best om alles rond dat thema beter te maken. Scouts en gidsen van over heel Vlaanderen en Brussel werken zo samen, maar wel op hun eigen manier. En zo wordt de wereld een beetje mooier en beter.

Waar zie je het jaarthema?

Het jaarthema kan je op verschillende plaatsen tegenkomen. Denk maar aan het kenteken op je hemd of aan het jaarlied. (Ken jij de danspasjes?)

Het jaarthema zie je ook in de tijdschriften: Krak? en Boem!. Als je jin bent, ook in Over & Weer.

Natuurlijk kan je in jouw groep ook aan de slag met het jaarthema. Maar dat kiest elke groep zelf.  Dat is elk jaar iets anders. De leiding krijgt daarover informatie van Scouts en Gidsen Vlaanderen.

Hoe ontstaat een jaarthema?

De nationale vrijwilligers van Scouts en Gidsen Vlaanderen denken tijdens de verbondsraad (de algemene vergadering) na over welke thema’s belangrijk zijn. Daarna gaat een klein groepje vrijwilligers aan de slag.

Het thema van dit jaar: Dromenland in zicht!

Scouts en gidsen. Speelse durvers en dappere dromers.
Samen brengen we onze fantasie tot leven en worden grootse dromen onvergetelijke verhalen.
Dit jaar varen we mee op een fantastisch inlevingsschip, op zoek naar ons eigen dromenland. Zorgenloos op verkenning naar het magische gouden randje van scouting.

Creativiteit en fantasie zijn onmisbaar voor elke scout of gids. Dankzij je verbeelding kan je alle kanten uit. Soms is het parcours dat je aflegt spannend, maar dankzij je fantasie beleef je de mooiste avonturen.

Dromen

Wanneer je fantaseert over de toekomst, smeed je plannen voor later. Laat je dromen geen dromen blijven, maar breng ze tot leven!

Fantasie

Fantasie is de kers op onze scoutstaart. Het maakt alles net een tikkeltje leuker.
Een tof thema en wat extra gel doen? Graag!

Spelen

Creativiteit helpt je vooruit! Ook bij spelletjes of diverse activiteiten kan je het leuker of makkelijker maken door je fantasie te gebruiken. Bewandel je eigen pad.

Verhalen

Een goed verhaal verandert een tocht in een avontuur. Met een extra dosis vfantasie veranderd een tocht in een avontuur. Met een extra dosis fantasie beleef je zoveel meer.